Välkommen hit!

Välkommen hit! Här serverar vi många läckerheter från böckernas värld. Eftersom vi är två finns det ibland två recensioner av samma bok. Då är rubriken Tvillingrecension. Vi har inte läst varandras recension när vi skrivit dem.

onsdag 24 augusti 2011

AGNES RECENSERAR - Tvillingsjälar

Tvillingsjälar av Jacqueline Wilson

Den här boken liknade flera andra böcker jag har läst. Jag tycker att den påminner lite om "Pojken i randig pyjamas" av John Boyne och "Kram från Alice" av Suzanne LaFleur. Jacqueline Wilson är inte direkt min favorit författare, men den här boken liknade inte hennes tidigare böcker.

 Handlingen drivs framåt med varannat kapitel skrivet ur Indias perspektiv och varannat ur Jewels, på det sättet känns boken lite mer intressant. Jag gillade hur Indias pappa beskrevs, nästan som en kompis. Men att ha mammor som inte förstår en och kan acceptera vad man tar för beslut, kan vara tufft.  Författaren har vävt in Anne Frank som Indias hjältinna i storyn och man kan ju på det sättet se boken lite som historia också.
Följ med in i ett äventyr som kan verka vardagligt, men som ruvar på så mycket mer än så. Gillar du spänning, sorg, en hel del hemligheter och lyckan av att ha en bästis? Slungas med in i denna gripande handling...

Boken handlar om två flickor som heter Jewel och India. De bor i samma stad, men är annars olika som natt och dag. Jewel bor i ett fattigt område tillsammans med sin mamma och styvpappa, som hon hatar.

En dag läser han i hennes dagbok om vad hon skrivit om honom, då slår han henne med ett skärp så hon måste till sjukhus. Hennes mormor (som är snäll och hjälpsam) vill inte ha Jewel i närheten av sin styvpappa längre och ber henne flytta hem till henne.India lever flott i den fina delen av staden, tillsammans med sin mamma och pappa. Hennes mamma designar barnkläder och verkar se sin dotter som en enda stor besvikelse, eftersom hon är överviktig och inte kan klä sig i alla dyra kläder hennes mamma gör. Hennes pappa har alkoholproblem, men är som nykter väldigt snäll. Både Jewel och India känner sig ensamma och övergivna tills de en dag träffar varandra slumpmässigt efter skolan. Trots att de är så olika, förstår de varandra och blir bästa vänner.

Båda skriver dagbok och India lär Jewel att tycka om Anne Frank, som är hennes personliga idol. Efter tag börjar det hända saker både hemma hos India där deras städhjälp Wanda börjar bete sig konstigt och hos Jewel där både hennes mamma och styvpappa febrilt försöker få tillbaks Jewel från sin mormor. Men Jewel vägrar och India börjar smida planer...

Fler böcker av Jacqueline Wilson:
Kattmumien
Den tatuerade mamman
Tjejer i tårar
Lola Rose
Bästisar
Midnatt
Sockervadd och svåra val
Vem älskar Prue?
Historien om Tracy Beaker
Tracy Beaker, skolans bästa elev
Tracy Beaker i huvudrollen

1 kommentar:

  1. jag har funderat på att läsa den boken ganska länge, o nu tror jag faktiskt att jag aska det! :)<3 en annan av hennes böcker ( som stod med på listan XD) - sockervadd och svåra val- har jag läst och den var väldigt bra och man kom in i handlingen bra! tack för tipset! <3 er blogg är jättebra!!!

    SvaraRadera